Bugun...


Berna Uçak (psikolog)

facebook-paylas
Ya sana alışveriş yapmanın terapi olmadığını söyleseydim?
Tarih: 16-01-2025 14:53:00 Güncelleme: 16-01-2025 15:01:00


Futbol oynamak, alışverişe çıkmak, spor yapmak, kız kıza kahve içmek, erkek erkeğe oyun konsolu oynamak… Bir çeşit terapi olarak nitelendirilen bazı aktiviteler.
Bunları yaptığınızda çoğu insan gibi siz de iyi hissediyorsunuz, öyle değil mi? Cevabınız evet olacaktır muhtemelen. Çünkü dopamin seviyesini arttıran etkinlikler bunlar. Beynin ödül sistemini uyararak dopamin salınımını arttırır ve anlık mutluluk sağlar ve rahatlatıcı bir etki yaratabilir. 
Ama terapi olabilmeleri için yeterli mi? Ben söyleyeyim, hayır. Çünkü terapi her zaman iyi hissetmekle ilgili değildir. Terapi sürecinin sonunda iyi oluşu amaçlarız; ama süreçte kimi zaman kötü hissettiğiniz de olur. Terapi bazen keyif kaçırır, can sıkar, moral bozar. En nihayetindeyse gerçeklerle aranızı düzeltir. Geçici rahatlamalar yerine gerçekçi yüzleşmeler iyileştirir. 
Psikoterapi ya da danışmanlık, kişinin duygusal sorunlarını derinlemesine ele alır ve uzun vadeli çözümler sunar. Bahsettiğim etkinlikler ise anlık bir “kaçış” hissi sağlar; ama,  duygusal veya kök sorunları çözmez. Terapi acıyı rahatlatmakla ilgili değildir. Gerçekle zamanında ve dozunda iyileşmek önemlidir; terapi süreci ve terapist de gerçekle başa çıkma gücünü destekler. 
Irvin Yalom ‘Nietzsche Ağladığında’ kitabında “Elbette acı çekeceksiniz, hayat görüşünüzün genişlemesinin bedeli bu. Elbette korkacaksınız, yaşamak tehlikede olmak demektir. Sertleşin.” diyor. İyileşme süreci güçlenmekle ilgilidir. 
Yine aynı kitapta “Bunalım öz farkındalığın bedelidir. Hayatınıza yeterince derinden bakacak olursanız çaresizliği her yerde bulursunuz.” satırlarını yazmış. Hayatı derinlemesine anlamaya çalışırken bunalım ve çaresizlik gibi hislerin ortaya çıkması doğal; çünkü, bu duygular insanın kendi gerçekliğiyle yüzleşmesini sağlıyor. Ancak bu yüzleşme aynı zamanda cesaret ve dayanıklılığı arttırarak yaşamın anlamını yeniden inşa etme fırsatı sunuyor. Zorluklar hem insanı güçlendiriyor hem dönüştürüyor. 
Sizi zorlayan süreçlerde duygusal ihtiyaçlarınızı  fark edin, kendinizi yatıştırmak için ya da canlandırmak için neye ihtiyacınız var ona bir bakın. Bir çay koyun mesela kendinize, dışarı çöküp temiz bir hava alın, müzik açıp kahve demlenirken dans edin, şiir okuyun, esneyin.. Bunlarla birlikte yaşam gerçeğinizle yüzleşmek ve koşulları düzenlemek için harekete geçin. 
Sevgiler.



Bu yazı 3216 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

Web sitemize nasıl ulaştınız?


HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
nöbetçi eczaneler
YUKARI