Bugun...



Dikenli fiyatlarındaki düşüş üreticiyi hayal kırıklığına uğrattı

Yücel BULUT / TURKUAZ AKDENİZ– ANTALYA’nın Gazipaşa İlçesinde örtü altı ihracatlık salatalık fiyatlarının 1.30 kuruşa düşmesi sektörü olumsuz etkiledi

facebook-paylas
Güncelleme: 01-01-2019 00:56:06 Tarih: 31-12-2018 20:33

Dikenli fiyatlarındaki düşüş üreticiyi hayal kırıklığına uğrattı

Gazipaşa’da toplamda 30 bin dekar alanda örtü altı ürün yetiştiriciliği yapılmakta, bunun 5 bin dekar alanında Rus salatalığı (dikenli salatalık)  yetiştiriliyor. Gazipaşa’da Sezonda 100 bin ton rekolte elde edilerek yurt dışına ihracatı yapılıyor. Geçen yıl sezon boyunca üreticiden 1.80 lira ile 3.80 lira arasında alınarak ihracatı yapılan dikenli salatalık bu günlerde 1.30 kuruş alınınca sektörü hayal kırıklığına uğrattı. Girdi maliyetlerinin geçen yıla göre iki katına çıktığından ve yurt dışına ihracatta limanlardaki gümrüklerde 4 gün içinde yurt dışında alıcıya ulaşması gereken ürünler 25 günde ulaşınca yapılan ihracat salatalığının bozulmasına ve araç sıkıntısına yol açarak sektör olumsuz yönde etkileniyor. Bu olumsuzluklar üreticiye fiyatlarda düşüşle yansıyor.   

Yurt dışına ihracat yapan firma sahibi Ahmet Yeşilkılınç”bu yıl dikenli fiyatları beklentilerimizn altında gidiyor geçen yıl dolar 3.10 kuruştu dikenli salatalık 2.40 kuruştan satılıyordu bu yıl dolar 5.10 kuruşken dikenli salatalığı 1.30 kuruşa satılıyor. Bunun birkaç sebep var iklimsel, Rusya ile sıkıntılarımız devam ediyor bu dikenli salatalığının %80’nini Rusya’ya ihracat yapıyoruz Limanlarda çok büyük sorunlar var 5 bin dolara giden tırlar 8 bin dolara gidiyor Şu anda ürünlerin fiyatlarının düşük olmasının sebebi nakliye ile ilgili sorunlar var yeterli kaliteye ulaştık ama 4 günde Rusya’ya ulaşması gereken ürünler  20 günde gidiyor bu yüzden mal alımcılar mal almak istemiyor. Gönderdiğimiz mallar kuru bakliyat değil Rusya limanına indiği zaman 2 gün veya en geç 3 gün içinde çıkması lazım ama gönderdiğimiz ürünler 20-25 günü buluyor beklediğimiz ürün fiyatı beklentilerimizin çok  çok altında geçen yıl masraflarımız iki katına çıktı ama ürünler istediğimiz fiyatta değil yetkililerin bu işe biran önce el atması gerekiyor. Türkiye’deki yetişen ürünlerinin nakliye sorunlarının giderilmesini istiyoruz. Özellikle limanlardaki sorunların giderilmesini istiyoruz maliyetin yüksek olması çiftçiye fiyat düşüşüyle yansıyor. Biran önce Tarım Bakanımızın, İçişleri bakanımızın, Ticaret bakanımızın bu konuya bir sorun bulmalarını istiyoruz. Sezonun bitmesine bir ay kaldı bu ürünler bu fiyatlara satılırsa bütün sektör zarar eder. Sıkıntı yaşanır ihracat sekteye uğrar. Nakliye sorunları acil bir şekilde çözülmesi gerekiyor. Gümrük fiyatları ayrı bir sorun Avrupa birliğinde olmadığımız için Romanya’ya gönderdiğimiz malların  bir Hollanda’nın gönderdiği malla rekabet edemiyoruz.Gümrük fiyatlarının düşmesini istiyoruz. İhracat yapan sera ürünlerine destek verilmesini istiyoruz.  İhracat ürünleri eken çiftçiye özel destek istiyoruz bunlar en azından tohum ve  fide desteği verilmesini istiyoruz. Bu ürünlere çok büyük bir yatırım yapıldı çiftçilerin borçları var İnsanla emek harcadı beklentilerini karşılayamıyor ”dedi.




Bu haber 1797 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

Web sitemize nasıl ulaştınız?


HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI